SUCHA
Kluczowymi czynnikami decydującymi o suchości skóry są poziom tłustości (oleju) na skórze oraz integralność funkcji bariery ochronnej skóry. Oba te czynniki określają wskaźnik Trans Epidermal Water Loss (TEWL) – szybkość, z jaką woda paruje przez skórę.
Skóra bardzo szybko reaguje na bodźce zewnetrzne. Jeśli zastosujesz produkty bogate w oleje, które nie przenikają do skóry, wówczas skóra zareaguje zmniejszając produkcję ilość sebum. Oznacza to, że jeśli przerwiesz stosowanie kremu, Twoja skóra będzie sucha przez kilka dni i dopiero po tym czasie zacznie ponownie wytwarzać własne sebum. Warto więc przez kilka dni lekko „przesuszyć” skórę, aby przełamać zależność skóry od okluzyjnych olejków.
Istnieją dwa rodzaje skóry suchej – suche lipidowe i odwodnione. Oba rodzaje są często łączone, ale tutaj w celu łatwiejszej diagnozy przedstawiamy je oddzielnie.
Lipidowa, sucha skóra ma niewielką ilość oleju i wydaje się być matowa. Po oczyszczaniu może być szorstka i łuszcząca się. Drobne naczynia włosowate są powszechne i mogą pojawić się krostki na kościach policzkowych i okolicach oczu. Drobne linie pojawiają się przedwcześnie.
Skóra odwodniona jest napięta, ma cienkie linie i przedwcześnie się starzeje. Łatwo reaguje na ekstremalne warunki klimatyczne.
STYL ZYCIA
- Zastosuj suplement omega-3 z co najmniej 600 mg długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA) i unikaj diety beztłuszczowej – jedz zdrowe tłuszcze z nasion i orzechów.
- Użyj dużej ilości kremu nawilżającego i upewnij się, że zawiera on oleje roślinne, które mogą być dobrze wchłaniane, a nie oleje petrochemiczne
- Nie używaj mydła w kostce do mycia ciała i twarzy – znajdź łagodny żel pod prysznic o zrównoważonym pH lub najlepiej delikatny krem oczyszczający.
- Noś kapelusz na słońcu
- Używaj produktów zawierających kwas hialuronowy
- Spożywaj dobrej jakości probiotyki i aby poprawić barierę ochronną skóry oraz zminimalizować efekt „uciekania” wilgoci ze skóry zastosuj probiotyczny zabieg pielęgnacyjny, który zawiera żywe szczepy pożytecznych mikroorganizmów.